Material

Rostfritt stål

De allra flesta av våra smycken är tillverkade av kirurgiskt stål, som också kallas 316L. Tillverkningen av 316L följer EUs miljöskyddslagar och regleringar. Materialet kan återvinnas och under produktionsprocessen uppstår minimalt med avfall.

Stål är en legering av järn, krom och kol, samt en lägre andel grundämnen som nickel och molybden. Nickel tillsätts för att ge smyckena den blanka ytan och är så hårt bundet i materialet att de är nickelsäkra enligt EUs nickeldirektiv REACH Regulation (EC) No 1907/2006. Stål är ett hållbart material som sällan missfärgas och är betydligt mer tåligt mot repor än smycken i Sterling silver, mässing och guld. De producenter som vi arbetar med använder stål som kommer från Kina.

Guldplätering

Den guldplätering vi använder oss av är mestadels 18K men även 14K.

Metoden vi använder för att plätera våra smycken kallas PVD, kort för Physical Vapor Deposition (fysikalisk ångdeponering). Det är en process då ett eller flera ämnen förångas för att sedan kondensera på en annan yta, så som stål. För att transportera ångan till ytan där den ska kondenseras behövs det en elektrisk spänning mellan och denna process äger alltid rum i en vakuumkammare. Pläteringen som bildas blir mycket slitstark och lätt att rengöra.